Evde viski yapımı: 3 litre iyi kalite suya 2 litre etil alkol eklenir ve çalkalanır son olarak 10 ml virago viski kiti ilave edilip çalkalanarak 5 litre viski elde edilir.
Evde Viski Yapımı |
Bloglarımda paylaştığım güncel tarifleri instagram sayfam üzerinden de takip edebilirsiniz. Yeni kurduğumuz facebook grubumuza katılarak bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.
Viski Yapımı İçin Hazırlık
Viski yapımı teorik olarak oldukça basit görünen bir
işlemdir ancak malzemeler ve koşullar önceden hazırlanmalı ve detaylara dikkat
edilmelidir. Öncelikle malzemeler tedarik edilmeli ve kullanılmadan önce
gerekli işlemler yapılmalıdır
Evde Viski Yapımı Malzemeleri
Evde viski yapımı için su, viski kiti ve etil alkol
kullanılması yeterlidir. Bu malzemelerin belirli özellikleri olmalı ve viskiyi
yapmadan önce gerekli işlemlerden geçtiğinden emin olunmalıdır.
Su: En fazla 10 litre olarak şişelenmiş hazır su
kullanılmalıdır. 10 litre üzerinde şişelenmiş sular damacana sularıdır. Plastik
damacanalar birden fazla defa doldurulabilir ve damacanaların belirli bir
kullanım ömrü vardır. Her dolumdan önce içleri temizlenir ancak tek kullanımlık
sular kadar sorunsuz değildir.
Viski Kiti: Viski yapımı için kullanılması gereken viski
kiti türü ileri konsantre viski kitidir. En ileri seviye konsantrasyona sahip
olan viski kitleri ilk çıktığı günden beri virago viski kitidir. Virago viski
kiti 5 çeşittir. Damak tadınıza göre bu beş çeşitten birini seçebilirsiniz. Kullanım
miktarı bir litre viski için 2 ml dir, 5 litre viski için 10 ml dir. Daha düşük
kalitedeki viski kitleriyle bir litre viski yapmak için çok daha fazla
kullanılması gerekir. Viski kitleri sentetik içeriğe sahip oldukları için en az
kullanılan viski kiti sağlık açısından en iyi seçenektir.
Etil Alkol: Viski yapımında kullanılan tek alkol türü
tarımsal kökenli etil alkoldür. Tarımsal kökenli etil alkol dışında hiçbir alkol
türü yada türevi viski yapımında kullanılamaz. Kullanılırsa ölüme bile
sonuçlanabilir. Kullanılacak olan etil alkolün aktif karbon filtreden
geçirilmesi gerekir. Etil alkollün kendine has keskin bir kokusu ve saf halinde
çok sert bir tadı vardır. Öncelikle etil alkol karbon filtreden geçirilerek
yumuşatılır. Bu işlem aynı zamanda etil alkoldeki kokuyu azaltır. Aktif karbon
filtre işlemi oldukça basittir. Aktif karbon kilo ile satın alınabilir. 1 Kg
aktif karbon yıkandıktan sonra tüle satılır ve huni içine yerleştirilir.
Üzerine etil alkol yavaşça dökülerek filtre işlemi yapılır. Yapılan filtreleme
işlemi ne kadar çok tekrarlanırsa alkolün kokusu ve sertliği o kadar
azalır.
Viski Yapım Aşamaları
Kullanılacak olan tüm malzemeler hazırlandıktan sonra
ısılarının eşitlenmesi için aynı ortamda bir gün bekletildikten sonra viski
yapılmalıdır aksi takdirde malzemelerin arasındaki ısı farkından dolayı homojen
karışım elde edilemeyebilir.
Öncelikle su ve alkol karıştırılmalıdır. Alkol su karışımına son olarak viski kiti eklenerek karıştırılmalıdır. Bu işlem sonunda elde edilen karışım taze viskidir. Taze viski ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında ve ışık temasından uzak bir şekilde dinlendirilmelidir. Dinlendirme süresi uzadıkça viskinin tadı daha ve notaları netleşir.