Evde rakı yapımı, aktif karbon filtreden geçirilmiş 1 litre etil alkol içine 3 ml virago anis anason eklenir. Bu karışım iyice çalkalanarak anasonun alkolle tamamen erimesi sağlanır. Anasonlu alkol karışımına 1,1 litre su eklenir. Böylece toplamda 2,1 litre %45 alkol oranına sahip rakı elde edilir.
Evde Rakı Yapımı |
Bloglarımda paylaştığım güncel tarifleri instagram sayfam üzerinden de takip edebilirsiniz. Yeni kurduğumuz facebook grubumuza katılarak bizlerle fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.
Evde Rakı Yapımı Detayları
Evde rakı yapımı doğru malzemeler ve yöntemlerle oldukça basit
olabilir. Ancak, yasal düzenlemelere ve kullanılan malzemelere dikkat etmek
önemlidir. Bu detaylar hem rakının kalitesini belirler hem de sağlık açısından
oluşan riskleri ortadan kaldırır.
Evde Rakı Yapımı Malzemeleri ve Özellikleri
Tarımsal kökenli etil alkol: Rakı yapımında kullanılan tek
alkol türü tarımsal kökenli etil alkoldür. Tarımsal kökenli etil alkol dışında
hiçbir alkol türü yada türevi rakı yapımında kullanılamaz. Kullanılırsa ölüme
bile sonuçlanabilir.
Anason: Rakı yapımı için kullanılacak en iyi anason, virago
anis anasondur. Virago anis, hem gıda ürünlerinde hem de rakı yapımına uygun
olan en kaliteli ve en yüksek saflık değerine sahip anasondur. Virago anis
anason kullanılarak yapılan rakılara ilave şeker yada gliserin eklenmesine
gerek yoktur.
Su: En fazla 10 litre olarak şişelenmiş hazır su
kullanılmalıdır. 10 litre üzerinde şişelenmiş sular damacana sularıdır. Plastik
damacanalar birden fazla defa doldurulabilir ve damacanaların belirli bir
kullanım ömrü vardır. Her dolumdan önce içleri temizlenir ancak tek kullanımlık
sular kadar sorunsuz değildir.
Aktif Karbon Filtre
Etil alkollün kendine has keskin bir kokusu ve saf halinde
çok sert bir tadı vardır. Öncelikle etil alkol karbon filtreden geçirilerek
yumuşatılır. Bu işlem aynı zamanda etil alkoldeki kokuyu azaltır. Aktif karbon
filtre işlemi oldukça basittir. Aktif karbon kilo ile satın alınabilir. 1 Kg
aktif karbon yıkandıktan sonra tüle satılır ve huni içine yerleştirilir.
Üzerine etil alkol yavaşça dökülerek filtre işlemi yapılır. Yapılan filtreleme
işlemi ne kadar çok tekrarlanırsa alkolün kokusu ve sertliği o kadar azalır.
Püf Noktaları
Alkol Seçimi: Kullanılacak etil alkolün tarımsal kökenli
olması ve şeker pancarından üretilmiş olması tercih edilmelidir. Bu, rakının
kalitesini artırır çünkü geleneksel Türk rakısı şeker pancarından elde edilen
etil alkolle yapılır.
Evde rakı yapımı konusunda sırlama çok önemlidir. Öncelikle etil alkol içine anason eklenip eritilmelidir sonrasında su ilave edilerek seyreltilmelidir. Anason alkol içinde eriyip çözülmezse rakı beyazlamaz ve anason tadı yapılan rakıya sirayet edemez.